Business Development

Business Development

SERVICE OVERVIEW

Activiteiten ontplooien om nieuwe zakelijke kansen te realiseren. Business development is langetermijnwaarde creëren. Zowel voor het bedrijf alsook voor de externe klanten. Organisatieontwikkeling kan betrekking hebben op onder meer marketing, ontwikkeling van producten en diensten, leiderschapsontwikkeling, verbetering van efficiëntie, kwaliteit en flexibiliteit.

Helaas denken nog veel mensen bij Business Development aan het enkel en alleen scoren van nieuwe klanten. De bekende combinatie van product en markt. Eigenlijk is de juiste kreet hiervoor New Business Sales.

Business Development 3.0 is een strategische functie binnen een onderneming. Een brede rol die vraagt om een ervaren C-level medewerker met uit uitgebreide CV.

Business Development 3.0 is een mindset.  Een veelzijdige dagelijkse team inspanning waar marketing, verkoop, strategie, innovatie, analytische, creatieve en communicatieve vaardigheden samen komen..

Voorbeelden Business Development 3.0

In dit eerste voorbeeld pas je business development voor direct sales. Het krijgen van een order, het afsluiten van één contract zien we dan als nieuwe business. Vaak zie je in dit geval ook een bestaand product of dienst gekoppeld worden aan een bestaande klant. Hoewel door een hoge orderwaarde per transactie zo’n deal interessant kan zijn is dit eerder sales development dan new business development.

Door gebruik te maken van distributiekanalen kan een groei ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een dealer netwerk. Door een land op te delen in regio’s of één kanaal in te zetten op een bepaalde sector kan ingezet worden op het versterken van die positie. Een ander voorbeeld zijn de Apple winkels. Met dit soort dealer zaken creëer je een groter bereik zonder zelf te hoeven investeren in fysieke winkels.

Strategische marketing is  meestal een samenwerkingsverband tussen twee of meer aanbieders. Zo kan een frisdrank merk een bepaalde actie houden bij één supermarkt. Een ander praktisch voorbeeld zijn licentie afspraken. Door een bepaalde receptuur te volgen mag je jezelf “de echte warme bakker” noemen. Alles tot doel om je distributienetwerk te vergroten en je product of dienst breder te kunnen wegzetten.

Als laatste vorm van echte new business development komen we op het ontwikkelen van een nieuwe waardepropositie. Dit kan zijn om het huidige aanbod te vervangen of juist ter uitbreiding. Een belangrijke voorwaarde voor het dit traject is een gedegen inzicht in je buyer persona en de markt. Een compleet nieuw aanbod wat aansluit bij een nieuw type klant of klantengroep. Je kunt er vanuit gaan dat het ontwikkelen van een nieuwe waardepropositie meestal een half jaar in beslag neemt.

Tags: adviesbureau, business, development 3.0, Leeuwarden