Complexe materie simpel uitleggen. Het valt niet altijd mee.

By in
4253
Complexe materie simpel uitleggen. Het valt niet altijd mee.

Als we een willekeurige TV show kijken zoals Grey’s Anatomy vliegen de medische kreten om je oren. En tegen de tijd dat je naar seizoen zeven kijkt weet je zo ongeveer wat een “IV drip” is, dat de “stats” binnen zijn gekomen en dat er een “CT” nodig is.

Gelukkig kunnen het meerendeel van de artsen tegenwoordig normale mensentaal spreken. Het zorgt ervoor dat je beter snapt wat ze met je gaan doen. Zo zijn er voorbeelden genoeg. Advocaten jargon, bouw jargon of horeca jargon: vakjargon is handig zolang iedereen maar in hetzelfde vak zit op hetzelfde kennis niveau.

De ouderen onder ons weten precies waarom je je pluba in de laro en niet onder de wawa moet leggen. Maar de gemiddelde lezer van dit verhaal is nu al de kluts kwijt. Zo kom ik regelmatig een nieuwsitem of blog artikel tegen waarin overduidelijk iemand de materie helemaal snapt. Vakbroeders smullen van zo’n artikel over bijvoorbeeld de non-lineare customer journey. Persoonlijk denk ik dan altijd: super dat je de complexe materie begrijpt. En vertel het nou eens zo dat normale mensen het ook snappen. Er vanuit gaande dat je dit schrijft op een forum om nieuwe klanten te verleiden en niet een forum voor vakgenoten.

De afgelopen week heb ik samen met een opdrachtgever zitten brainstormen over “en wat zoekt de klant dan?” Want het is geweldig dat je uren kan praten over de multitouch- versus singletouch-attributie. Tot denk ik dat een potentiële klant je gaat vragen: “en waar blijft mijn budget dan precies?”.

Kortom, als vakidioten vallen we al snel in de valkuil van ingewikkelde praat. Dus eigenlijk wil ik je vragen om bij jouw ideale klant profiel (de buyer persona) een vakje toe te voegen en dat is: taalgebruik. Spreek je de taal van de klant nou per ongeluk niet, probeer dan in ieder geval de taal te verstaan.

Wat zet de klant in dat zoekveldje bij Google? Ik gok dat het geen vakjargon is!