Boeren, blockchain en shitcoins

By in
20127
Boeren, blockchain en shitcoins

Mensen uit de stad, zoals dat vroeger heette, hebben over het platteland toch nog vaak een te romantisch beeld. Boer zoekt vrouw helpt daar zeker aan mee. Maar een rooimachine is bijna een rijdende computer. We zijn in een halve eeuw gegaan van de melkbus naar boven de akkers vliegende drones. Trekkers (mag je ze zo nog noemen?) rijden zelfstandig rond en gif spuiten is vervangen door zelfdenkende machines die dat ene onkruidje een biologisch verantwoord afbreekbaar drupje geven.

Nieuwe technologieën

Toch heeft de sector een uitdaging met al die nieuwe technologieën. Zodra jij bij Bol op de bestelknop drukt voor een boek gaat er een seconde later een boeken print machine aan die super goedkoop 1 boek kan maken. Vraag en aanbod in perfecte balans. Bij voedsel ligt dat net even anders. Boeren investeren bijvoorbeeld voor 30 jaar in een stal. Kalfjes doen er echt wel even over om koe te worden.

Kortom, als jij bij de supermarkt vraagt om een biefstukje gaat er geen machine bij de boer aan om 1 biefstukje te printen. Boeren produceren en moeten hopen dat tegen de tijd dat je kan oogsten er ook markt is, een koper. Als je daar over nadenkt is dat best raar. Juist in die keten met zoveel, soms tegenstrijdige belangen, kan blockchain zoveel betekenen.

Data is geld

Vanaf de boerderij naar de winkel verloopt het hele distributie proces ook nog eens super chaotisch. Want door het proces niet helder te maken is er ruimte voor tussenhandel. Hier ligt een enorme kans. Sensoren op het land of in de stal. Data, heel veel historische data. Als die kennis van de boerderij kan wel eens de nieuwe valuta worden voor boeren. Want grote technologie bedrijven zijn bereid hiervoor fors te betalen.

“Boeren bestellen toch ook bij Bol.com? Dus waarom zou je dan niet precies weten waar je online zaden vandaan komen?”

Wat hebben wij als consument hier aan? Misschien als wij onze vraag beter kunnen afstemmen op het aanbod, als boeren makkelijk kunnen produceren op basis van vraag, heel misschien gaan wij dan ook eens wat minder weggooien. Volgens onderzoek van EY gaat zo’n derde van de voedselproductie richting de vuilnisbelt. Eén-derde!

Heel kort door de bocht doen de boeren dus iedere dag enorm hun best om te produceren, en wij gaan er dan vervolgens allemaal super nonchalant mee om. Waste, voedselverspilling. Stel je nou eens voor dat we dit samen zouden kunnen oplossen. Met inzichtelijke, transparante en betrouwbare data die van iedereen is.

Van melkbus naar drones

Er ontstaat een nieuwe technologie sector, deels voorzien van toepassingen die gebruik maken van Blockchain. De zelfdenkende machines – Artifical Intelligence, de verbinding van alle apparaten – Internet Of Things, betalen en geldstromen met nieuwe crypto valuta.

Boeren zullen steeds vaker halve IT-ers worden in het hele proces van leveren, analyseren en distribueren.

Voor ondernemers in de agrarische sector is dit het moment om hierover na te denken en te experimenteren met oplossingen. Door het voortouw te nemen kan je die waarde aanmaken en ontstaat de nieuwe valuta. Een digitale boerderij aan de nieuwe basis van vertrouwen en als schakel in de blockchain.

Doen we nu niets dan krijgen we er uiteindelijk, om in de taal van crypto’s te blijven, een shitcoin bij…

Erik Broekhuijsen, blockchain enthousiast

Origineel gepost op Linkedin
https://www.linkedin.com/pulse/boeren-blockchain-en-shitcoins-erik-broekhuijsen-/

 

Heb je geen idee waar je nu moet beginnen? Wil je een sparren over hoe je in jouw bedrijf blockchain kan toepassen

Bel dan gerust even 085-4012396

 

 


E-mail: erik@hetdagdeel.nl

Tel: 085-4012396

Erik Broekhuijsen

Internationaal Bedrijven Expert ★ InvesteerderInterimBusiness DevelopmentBlockchain Model CanvasOndernemerCommunicatie & Marketing Funnels ★ Plannenmaker ★ Boardroom SparringpartnerMentorStrateeg ★ Founder of the BlockchainclubGolfmarketing

follow-me-linkedin

Ook te lezen op Linkedin