Hoe zit jouw team in elkaar?

By in
1021
Hoe zit jouw team in elkaar?

Soms kom ik bij bedrijven over de vloer en merk ik dat het team niet lekker loopt. Maar ja, wat gaat er mis? Onderstaand filmpje kwam ik tegen op internet en geeft precies weer wat ik dan zie.

Ik gebruik ook wel eens het voorbeeld van het Romeinse galeischip. Zo’n groot schip met stoere mannen die aan het roeien zijn. Vooraan staat de man met de trommel. Boem-boem-boem een monotoom geluid. Iedere klap is gelijk een slag met de grote roeispaan. Jij bent als eigenaar van een bedrijf deze man met de trommel. Op jouw ritme gaat de boot vooruit.

Roeien

Je kijkt vol trots naar de mannen. Vooraan zitten mannen met bovenarmen als kabel-trossen. Ze roeien of hun leven er van afhangt. Dat is het team van leidinggevenden in je bedrijf. Ze geven het perfecte voorbeeld. Daarachter zit een paar rijen met mannen die ook goed werk leveren. De spierballen zijn niet zo groot maar dat komt wel. Trainen, goed meedoen, op een dag zitten zij vooraan. Dat is het middel-management. Daarachter zit een paar rijen met mannen die… nou ja, gewoon leuk mee roeien. Je hebt er niet veel aan maar met de juiste begeleiding, met de juiste aansturing kom je er wel.

Gatenboorder

En dan helemaal achterin de boot, daar is heel stiekem iemand een gat aan het boren. De gatenboorder. Je kan nog zo hard roeien maar door dat gat ga je vanzelf zinken. Ieder bedrijf met meer dan tien personeelsleden heeft er tenminste één. De kunst is zo iemand snel te ontdekken en overboord te zetten. Weer beschikbaar stellen aan de werkgeverspoule noem ik dat.

Het galjoen voorbeeld kende tweeduizend jaar geleden in de tijd van Ben-Hur uiteraard alleen mannen. Maar mannen, vrouwen, het maakt niet uit in een team. Wie is het anker, wie is echt hard aan het werk? Wie trekt de kar en wie houdt alles tegen. Genoeg beeldspraken, bekijk het filmpje van Struggle&Co!

The Performer, the Doer, the Less Effective Doer, the Potential Trouble Source, the Suppressive Person | Verandermanagement